Wat te doen bij een waterleiding gesprongen?

Waterleiding gesprongen? Lees hieronder welke stappen u moet zetten bij een gesprongen waterleiding. Als u een beetje handig bent zou het geen probleem moeten zijn om de waterleiding te repareren. De benodigdheden die u hierbij nodig hebt zijn:

  • Ijzerzaag
  • Pijpensnijder
  • Ijzervijl
  • Steeksleutel
  • Koperen buis
  • Knelsokken

Stap 1: Lekkage opsporen

Vaak zit de kapotte leiding niet bij de plek waar het water “naar buiten” komt. Heeft u een natte plek op het plafond, dan betekent dit niet dat de lekkage ook daadwerkelijk daar zit. Meestal is er een logische plek en kan deze snel opgespoord worden. Soms is het echter een hele zoektocht en moet de muur opengebroken worden om de lekkage op te sporen en te repareren. Loopt u hier vast, dan kunt u een loodgieter in Utrecht inschakelen om dit voor u te doen. Deze kan ook geavanceerde apparatuur inschakelen om de lekkage op te sporen zónder hak- en breekwerk. 

Stap 2: Draai de hoofdkraan dicht

Om meer waterschade te voorkomen en om de gesprongen leiding te repareren moet de hoofdkraan afgesloten worden. De hoofdkraan vindt u vóór de watermeter.

Stap 3: Zaag het kapotte deel van de leiding af

Wat u gaat doen is het kapotte deel van de leiding vervangen. Het kapotte deel moet dus eerst uitgezaagd worden.

Stap 4: Tussenstuk koperen buis plaatsen

Draai twee knelsokken op de uiteinden van de afgezaagde leiding. De knelsokken zorgen ervoor dat de koppeling tussen de leiding en het tussenstuk waterdicht wordt. Zaag het tussenstuk op maat, rekening houdende met dat deze 1 cm in de knelsokken moet komen te zitten. Plaats het tussenstuk. Zorg ervoor dat het tussenstuk goed vast komt te zitten, door met een steeksleutel de knelsokken stevig aan te draaien.

Oorzaken gesprongen waterleiding

Het beste is natuurlijk om een gesprongen waterleiding te voorkomen. Heeft u door een leiding geboord, dan is het een kwestie van voorzichtiger zijn. Een andere veelvoorkomende oorzaak is vorst. Door water dat bevriest kan de leiding beschadigen. Dit kunt u voorkomen door de leidingen te isoleren of door een stopkraan te plaatsen, waardoor de druk van de leiding kan worden gehaald in de winter en de leidingen niet beschadigd raken. U kunt altijd een loodgieter in Amersfoort inschakelen voor advies of om de werkzaamheden uit te laten voeren.